28 feb. 2018

Interes deosebit pentru fondurile europene alocate Programului Operațional Comun România-Republica Moldova

Structurile de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 au organizat miercuri, 28 februarie a.c., la Chișinău, o sesiune de informare dedicată potențialilor beneficiari de finanțare.

Aproximativ 150 de reprezentanți ai autorităților publice și ai ONG-urilor din regiunea Chișinău au participat la evenimentul organizat la Chișinău, pentru a primi informații detaliate despre tipurile de activități care pot beneficia de finanțare prin program, despre modalitatea de a completa o cerere de finanțare, precum și despre categoriile de beneficiari eligibili.

Totodată, reprezentanții Autorității de Management și ai Secretariatului Tehnic Comun au atras atenția asupra celor mai importante aspecte privind modalitatea de completare a aplicațiilor și asupra noțiunilor sensibile în etapa de evaluare a proiectelor.
În aceeași linie de evenimente, pe 14 martie 2018, la Chișinău, va avea loc Forumul de parteneriat organizat în contextul evenimentelor legate de lansarea apelurilor de proiecte în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Scopul evenimentului adresat potențialilor beneficiari din Republica Moldova și din România este de a facilita realizarea de parteneriate eligibile pentru a depune proiecte în cadrul programului operațional.

Sesiunea de informare care a avut loc la Chișinău face parte dintr-o serie de șapte evenimente de informare organizate de reprezentanții autorității de Management și ai Secretariatului Tehnic Comun, care au drept scop prezentarea oportunităților de finanțare prin programul de cooperare transfrontalieră menționat. Acestea vor fi urmate de opt sesiuni de instruire, organizate în perioada martie-aprilie 2018, în România și în Republica Moldova, care vor avea un caracter tehnic, în cadrul acestora fiind prezentate, concret, modul de completare a unei aplicații, funcționarea sistemului electronic de înregistrare a aplicațiilor și etapele parcurse de o solicitare de finanțare până la momentul semnării contractului.
Toate informațiile privind Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, apelurile de proiecte lansate și informațiile utile celor interesați de finanțare pot fi consultate pe web site-ul dedicat programului, www.ro-md.net.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro.